Co si myslíme o plánu postavit halu na Vyhlídce

Rádi bychom Vás seznámili s naším postojem k plánům TJ Slavoj Český Brod na výstavbu haly v lokalitě „Na Vyhlídce“. Tento záměr totiž úzce souvisí s plánem dostavby ZŠ Žitomířská,

Diskuse posledních týdnů má tři roviny. Protože jsme menším městem, personálně i věcně se všechny prolínají a ve veřejné debatě splývají.

První rovinou je vnitřní rozhodování TJ Slavoj o tom, jak naloží se svým majetkem, tedy s tzv. horním hřištěm. Respektujeme suverenitu rozhodování TJ Slavoj, které je plně věcí jeho členů. Z pozice města byla nejprve učiněna nabídka směny pozemků (za pozemek s býv. koupalištěm na Kutilce) a koncem června také nabídka odkoupení hřiště městem, přičemž ani jedna nebyla doposud vyslyšena.

Vizualizace ze studie arch. Zdvihala

Druhá rovina je již však výsostně veřejná a týká se nás všech. Jde o to, kam se má ubírat českobrodské školství a jak si představujeme školní tělesnou výchovu a sport. Jsme přesvědčeni, že českobrodské školy by měly disponovat vlastní sportovní infrastrukturou a současně by měly mít možnost využívat také zařízení soukromých subjektů. Oběma základním školám dnes vlastní prostory na výuku tělocviku chybí. Za nešťastné řešení bychom považovali prohloubení závislosti škol na soukromých zařízeních. Požadavky na prostory pro výuku každoročně rostou. Studie dostavby ZŠ Žitomířská arch. Tomáše Zdvihala (zveřejněná na webových stránkách města) navrhuje přístavbu o 10 třídách s tělocvičnou spojenou spojovacím krčkem s hlavní budovou. Nové prostory by tak vznikly v rámci jednoho areálu, kde by žáci nemuseli přecházet ani na výuku tělesné výchovy. Proto jednoznačně podporujeme realizaci přístavby včetně školní tělocvičny. Jsme si vědomi toho, že taková investice (cca 100 mil. korun) je vysoká, ale je možné ji realizovat po etapách a za pomoci státní dotace či vícero dotací postupně.

Konečně třetí je rovina urbanistická. Žádná žádost týkající se haly není dosud podána. Bude-li však TJ Slavoj nebo jiný investor žádat o povolení stavby, musí k němu dle zásady rovného zacházení být přistupováno jako ke kterémukoli jinému žadateli. V rámci řízení si samospráva musí vyjasnit svoji pozici k záměru a říci, zda je záměr z pohledu rozvoje města vhodný, zda jej toto území unese dopravně (parkování, tlak vody v síti), zda nesníží kvalitu života anebo hladinu hluku. Všichni oslovení architekti uvádějí, že případná hala (a dokonce ani plavecký bazén) není v rozporu s územním plánem, ale současně její umístění zde není ideální. I my jsme přesvědčeni, že zejména dopravně, s ohledem na polohu ve městě i nároky na parkování, je tato poloha problematická. Za vhodnější považujeme například oblast cukrovaru, který je blízko nádraží. Horní hřiště je také jedinou zelenou a volně přístupnou plochou v této části města využívanou školou i veřejností k volnočasovým aktivitám. Jsme přesvědčeni, že veřejný park s hřištěm by byl lepším řešením.

Bez ohledu na to, jak se rozhodnou členové TJ Slavoj, musí být cílová podoba horního hřiště řádně projednána s veřejností, investorem, městem a nestranně posouzena stavebním úřadem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *