Náměstí – výkladní skříň našeho města?

Středem každého historického města – jakým Český Brod rozhodně je – je jeho náměstí, nebo by aspoň mělo být. Mělo by být centrem kulturního i společenského života, mělo by být výstavním klenotem pro návštěvníky, mělo by být místem, kde se dá strávit příjemné odpoledne i večer, kde si rádi vypijete svou kávu. 

Českobrodské náměstí v roce 1912

Naše náměstí tato kritéria bohužel zcela nenaplňuje, stalo se spíš velkým parkovištěm a společenský život se „rozpliznul“ jinam. Je to problém dlouhodobý a jeho řešení je jednak velmi finančně náročné, především ale musí uspokojit často skoro protichůdné nároky zároveň na parkování, zároveň na klidovou pěší zónu, zároveň na prezentaci zajímavých památek a zároveň na přítomnost kvalitní zeleně, která by byla současně dostačující, a přitom nerušila pohledové partery centra města. A jistě nesmíme zapomínat ani na malé děti a vyžití i pro ně, stejně jako na čtyřnohé miláčky v době veder. 

Současnost

V úterý 21. června proběhlo u kostela sv. Gotharda na toto téma veřejné setkání. Mezi diskutujícími nejčastěji padaly výtky, že na náměstí chybí nějaké vodní prvky, dále byly slyšet hlasy po sjednocení a regulaci vizuální reklamy a jedním z nejpalčivějších diskutovaných problémů je potřeba snížení počtu parkujících aut v prostoru historického centra a otázka, jak moc mezi parkujícími převládá skutečná potřeba zaparkovat právě na náměstí nad osobní pohodlností, a kde případně vybudovat náhradní parkovací místa.

Už v roce 2008 vznikl komplexní projekt na revitalizaci celého českobrodského náměstí, který prošel schvalováním všech zúčastněných orgánů, úřadů, odborníků i místních zastupitelů. Právě pro svou velkou finanční náročnost a protichůdné „tlaky“ různých zájmových skupin i odborů města ale zůstal doposud jen na papíře. Mezitím vypršely potřebné lhůty, změnila se legislativa, změnily se ale k lepšímu také dotační i finanční možnosti našeho města. Přesto základní myšlenka a princip generální rekonstrukce obou českobrodských náměstí jsou stále žádoucí a vhodné. 

V nadcházejícím volebním období bychom si proto chtěli jako jednu z priorit vytknout vyhlášení nové architektonické soutěže s cílem revitalizovat náměstí a uprostřed vybudovat velkou klidovou společenskou a reprezentativní zónu, kde by se dalo jak posedět, tak kde by to opět žilo.

V posledních deseti letech probíhá v Českém Brodě mravenčí, ale velmi intenzivní obnova památek. Je to dáno jednak existencí strategického plánu, tzv. Programu regenerace městské památkové zóny, ale především tím, že naše město je velmi úspěšné v zisku dotací na obnovu památkově chráněných objektů – především dotace z fondů ministerstva kultury ČR. A v tomto trendu je jistě po všech směrech žádoucí pokračovat. Jsou to prostředky, které jsou skutečně na první pohled vidět, dělají naše město krásnější pro nás, Českobrodské, i pro naše návštěvy odjinud.

Za Český Brod krásnější!

PhDr. Vladimír J. Mrvík, Ph.D.